Mirante House / FGMF Arquitetos

first_img Area:  815 m² Year Completion year of this architecture project Project gallerySee allShow lesswHY Unveils $38 Million San Francisco Asian Art Museum AdditionArchitecture NewsShipping Container Home by Whitaker Studio Blooms Like a Desert Flower from Rocky Jo…Architecture News Share “COPY” Architects: FGMF Arquitetos Area Area of this architecture project Year:  Photographs:  Rafaela Netto, Renato Caiuby Manufacturers Brands with products used in this architecture project Photographs Save this picture!© Rafaela Netto+ 36 Share CopyAbout this officeFGMF ArquitetosOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAldeia da SerraBrazilPublished on September 27, 2017Cite: “Mirante House / FGMF Arquitetos” 27 Sep 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogWoodTechnowoodPergola SystemsWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialCommunications2NIntercom – 2N® IP BaseSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE Pyramid/HippedConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMWood Boards / HPL PanelsBruagWall Cladding – MDF Perforated PanelsStonesMikado QuartzQuartz Slab – ClassiqueFloorsFranken-SchotterFlooring Panels – Dietfurt LimestoneWindowspanoramah!®ah! CornerFittingsSaliceStorage Accessories – Excessories, Pull- outArmchairs / Couches / Futons / PoufsEmuSeating System – TamiMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?Mirante House:栏杆构架,不仅仅让建筑看起来更美 / FGMF Arquitetos是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Brazil Mirante House / FGMF Arquitetos ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/880011/mirante-house-fgmf-arquitetos Clipboard CopyHouses•Aldeia da Serra, Brazil 2016 Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/880011/mirante-house-fgmf-arquitetos Clipboard Projects ArchDaily Manufacturers: AFA tintas e texturas, APS componentes Elétricos, Ardece, Arquitetura da Luz /, EXBRA revestimentos, Fochella, Guinter Parschalk – Studio IX, Ibratin, Inovar, Skylight Estruturas, Tekal, ZanchetCoordinators:Ana Paula Barbosa, Gabriel Mota, Luciana Bacin, Marília Caetano, Sonia GouveiaCollaborators:Carmem Procópio, Juliana Nohara, Ligia Meirelles, Thiago PimentelInterns:Cláudia Bicudo, Fernanda Silva, Henrique Abduch , Julian Seifert, Luiz Falavigna, Mariana Schmidt , Nara Diniz, Patricia Kupper, Rodrigo de Moura, Rodrigo Oliveira, Yara BelloConstructor:Steel Construções e EmpreendimentosFoundation And Structural:Stec do Brasil Engenharia ltdaElectrical And Plumbing Installation:Gavazzi EngenhariaLandscape Designer:Juliana Freitas PaisagismoLighting Design:Studio IxInterior Design:Andrezza Alencar e FGMFAuthors:Fernando Forte, Lourenço Gimenes, Rodrigo Marcondes FerrazCity:Aldeia da SerraCountry:BrazilMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Rafaela NettoRecommended ProductsWoodTechnowoodPergola SystemsWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeWoodHESS TIMBERTimber – GLT HybridWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesText description provided by the architects. Since first studies, the site determined the residence’s conception logic. Some site characteristics are especially remarkable: wide lot with slightly variable width and sharp slope. In its north end, there’s a beautiful view of the artificial lake. The neighbors’ houses provoke shade and a feeling of lack of privacy on both sides of the site’s highest area.Save this picture!© Rafaela NettoThere was a desire that the social and interaction spaces were lake-oriented (north-oriented), at the same time that there was the great need to avoid the pressure from the adjacent buildings. From these driver factors, we allocated the residence in the middle of the site, in a privileged position regarding the existent houses and ensuring to the social spaces the interesting view. Since the residence would have a long length, we chose to create semi-internal patios, responsible for ventilating and illuminating the house, in addition to providing a larger relation with nature, as desired by the owners.Save this picture!© Rafaela NettoWith these assumptions, we designed a simple metallic structure that overcomes variable spans of approximately 11 meters. This structure would be the space’s organizing core and would be allocated exactly on the permitted site limit, in addition to being a remarkable item of the building aesthetics. The residence would arise indeed through the trimmed slabs, supported by this primary structure. And most of the fences would be in tempered glass, resting in the slabs borders, maximizing the structure’s importance.Save this picture!© Rafaela NettoThe building’s spatiality, derived from this slab trimming conception, almost organic, provided natural illumination and a close relation to nature. The upper level floor, intimate, is designed as an irregular block supported by this structure and it holds more fences than the other floors. The residual spaces upon the social block ceiling become uncovered garden terraces to the superior floor.Save this picture!Ground Floor PlanSave this picture!Upper Floor PlanOn structure’s both sides we implemented vertical brises with variable spacing (calculated based on the indoor spaces, views and neighbors), supported by the primary structure. These brises project themselves in both edges and function as a filter between the indoors and the outdoors.Save this picture!© Rafaela NettoThe project aims to broaden the office’s experiments by creating a balance between the perception of the internal and external spaces, through a game between the structure limit, the fences positioning, building gaps, external brises and vegetation. The result is a highlighting the side spaces (on the permitted site limits) – usually relegated – to a position of the protagonist of the building’s daily life. “COPY” Mirante House / FGMF ArquitetosSave this projectSaveMirante House / FGMF Arquitetoslast_img read more